Alene hjemme

Kom godt fra start

Selvfølgelig er det optimalt at man har mulighed for at være sammen med sin hvalp om dagen, men husk alligevel fra starten meget hurtigt at vænne den til at være alene. Bare korte perioder.

Det er et stort spring for en hvalp, der jo aldrig har været alene før! Jo tidligere og bedre man kommer i gang med det, jo nemmere vil det være fremover. Brug lidt tid på det og det vil gå smertefrit.

Er man først nødt til at spærre sin hund inde, i bur eller på badeværelse f.eks., så er det udtryk for at man har svigtet! Alle hunde kan lære at acceptere, stille og roligt, at familien ikke er hjemme. Den ved nu af erfaring, at det ikke er ubehageligt – og at dens ejere altid kommer tilbage! En sådan hund, der har modtaget den korrekte prægning, sover når man er væk, og den ødelægger intet.

Hvordan?

Væn hunden fra første dag til at være lidt alene. Gå ud af rummet og luk døren, mens man roligt siger ”Farvel Bamse” og giv den f.eks. inden et stort oksehudsben, eller en kalveklov, som den kun får, når I går.

Kom ind igen, inden den begynder at vræle for meget, måske allerede efter 30 sekunder, og sig venligt ”Goddag bamse”. Vent et par minutter og kæl så med den, mens oksehudsbenet kommer op på en hylde, til næste gang I går, måske et kvarter senere. Gentag igen og igen de første mange dage.

Hunden lærer så, at det er ganske udramatisk at I går – og også lidt rart, fordi den får sit ben og måske noget særligt legetøj også. Bedst med et ret stort tygge-ben, så den ikke kommer til at at få noget galt i halsen!

Hele huset

Sådan kan I hurtigt træne en hund til at acceptere at være alene hjemme og I kan gradvist sætte tiden op. Går alt godt og planmæssigt, så lad den endelig efterhånden få adgang til så meget af huset, som overhovedet muligt, også når den er alene! Jo mere af hjemmet hunden kan holde øje med og færdes i, jo trykkere er den – og jo større er sandsynligheden for, at den bare sover.

En indespærret hund i bur, eller på badeværelset, er ikke en hund der er god til at være alene. Den er derimod en utryg og ulykkelig hund, der måske bliver angst over indespærringen og udvikler livsvarig klaustofobi! Et hundebur er udelukkende til bilkørsel!! Visse hunde vil gerne sove i buret, men så skal lågen stå åben og på sådan en måde, så den ikke kommer til at få sig selv lukket inde.

Alene i længere tid

Når I går på arbejde,eller er væk i længere tid, skal hunden have masser af vand og tørkost og alene-hjemme legetøj og især aviser.. Den skal helst ikke være alene hjemme mere end 3-4 timer af gangen de første fire-fem uger. Derefter kan den stige til seks-otte timer, og meget længere bør ingen hund være alene hjemme.

Tid i banken

Som tommelfingerregel bør man have i baghovedet, at man “skylder” hunden 10 minutter for hver time, den har været alene: har man været væk i 3 timer, bør man altså hellige sig hunden med leg, luftning og anden opmærksomhed i minimum 30 minutter efter hjemkomst. Uanset hvor meget andre gøremål trækker, eller sofaen Har man været væk i otte timer, må man kunne afse ca. 80 minutters kærlighed og omsorg til sin hund resten af det døgn..

Hunde gør skam ikke forskel

Gem i øvrigt lige de dyre designersko væk, og andet i samme kategori. Hunden kender ikke til priser og mærkevarer, og der kan ske et uheld, især i hvalpe-tiden. Er skaden sket, er der ikke noget at gøre ved det. Hvalpen skal tages på fersk gerning. Man har nemlig kun ca. 5-8 sekunder til at rette på forkert opførsel hos en hund, derefter forbinder hunden slet ikke handlingen med noget den har andel i, overhovedet!

Vand og atter vand

Skal jeres hund være alene hjemme på en varm dag, så sørg altid for to vandskåle! Den kan komme til at vælte en vandskål lige efter I er gået, og så skal den i værste fald tørste hele dagen.

Lidt flere tips

Ro før afgang

Der skal være ro i familien før hunden skal være alene.
Dvs. at skoletasker skal pakkes aftenen før, ingen skænderier og ingen vild leg med hvalpen. Derimod skal hvalpen have en rolig luftetur, måske lidt træning og gerne morgenmad på græsplænen, så den skal bruge næsen for at finde maden. Lav ikke en stor tårevædet afsked, men afbryd den nære kontakt med hvalpen 10 – 15 min før afgangen fra hjemmet.

Et trygt sted i huset evt. med børnegitter

Hvalpen er mest tryg, der hvor den er sammen med familien og der hvor den sover. Det er ikke en god idé at lade hvalpen være alene et sted i huset, hvor den ikke har erfaring med tryghed. Hvis hvalpen skal være fx i et bryggers skal det blive et godt sted for hvalpen at opholde sig, ved at familien er sammen med hvalpen i det rum. En anden mulighed er, at lukke en del af fx køkkenet af med et børnegitter/hegn, så hunden har et lille område af huset, som den er vant til at være i. Nogle hvalpe trives bedst med et begrænset område, mens andre har det bedst med adgang til hele huset.

Tyggeting

Sørg for at der er mange hvalpesikre tyggeting til hvalpens rådighed mens den er alene. Hvalpen har et stort tyggebehov og den skulle helst ikke få forkærlighed for andet end det vi giver den. Hundedyr i naturen bruger 2-3 timer om dagen på at gnave ben, det er en vigtig del af det daglige indtag af mad og det skal vi naturligvis også tilbyde familiehunden. Tyggeaktivitet foregår med spiselige ting, som vare lang tid.