Den bider

AV – hvalpen bider..

Faldt over denne glimrende artikel..  Den er lang, men virkelig god 

Hvalpe bider og gudskelov for det!

Hvalpe lege-slagsmål og lege-bidning er essentielt for at din hvalp kan udvikle en “blød mund” som voksen.

Hvalpebidning er normalt, naturligt og nødvendigt!

Hvalpebidning forårsager sjældent alvorlig skade, men mange bid er ret så smertefulde og udløser en passende reaktion – et pib og en pause i en ellers yderst fornøjelig legesituation. På denne måde lærer din hvalp at dens skarpe tænder og svage kæber kan give smerter. Da din hvalp nyder lege-slagsmål, vil den begynde at hæmme styrken i bidet, således at legen fortsætter. Derfor vil din hvalp lære at” legebide” forsigtigt før den har udviklet sine formidable tænder og stærke kæber som voksen hund. På samme måde lærer hunde det indbyrdes.

At forbyde en ung hvalp overhovedet at bide, kan give en umiddelbar og midlertidig lindring, men det er potentielt farligt, fordi din hvalp ikke vil lære at dens kæber kan forårsage smerte. Konsekvensen heraf, hvis hunden nogensinde provokeres eller forskrækkes som voksen, kan være at det resulterende bid er meget smertefuldt og kan forårsage stor skade.

Har du tænkt over, hvorfor hunde (og ikke mennesker) netop har disse sylespidse hvalpetænder? Det er fordi, hunde kan lære bidehæmning (og derfor at de rent faktisk bider) og det kan mennesker ikke.

Naturligvis skal vi udnytte lege-bidning fornuftigt, men kun på en progressiv og systematisk måde. Hvalpen må lære at hæmme styrken i sit bid, før hvalpebidningen kan forventes lagt på hylden. Så snart din hvalp har udviklet en blød mund, er der masser af tid til at hæmme frekvensen af dens nu blødere måde at gøre det på.

At lære din hvalp at hæmme frekvensen er en totrins proces: først lærer du din hvalp at mens det at tage omkring er OK, må hvalpen lære at når du siger ”Av-pib” stopper den og derefter lærer du hvalpen slet ikke at tage omkring.

Det er ikke nødvendigt at skade eller forskrække din hvalp for at lære hvalpen at bide gør ondt. Et simpelt ”Av-pib!” er tilstrækkeligt. Hvis din hvalp genkender dit ”Av-pib” og stopper med at bide, roser du og giver en lækker guf og genoptager det I havde gang i. Hvis din hvalp ikke stopper, siger du igen ”Av-pib”, rejser dig og går væk i ca. 30 sekunder – dvs. din hvalp har lige mistet sin legekammerat. Når du kommer tilbage, genoptager du hvad I lavede.

Forsøg aldrig at tage fat i halsbånd, nakke, at skubbe, puffe eller lignende. Gå i stedet for væk selv! Du er hverken irriteret, vred eller hidsig – hvalpen mister bare sin legekammerat! Måske er det fordi det er kørt lidt for højt op og måske er det dig selv, der kører hvalpen op i et gear, hvor det samme mellem to hvalpe aldrig var sket!

Så snart din hvalps bid ikke længere gør ondt, skal du fortsat lade som om at det gør ondt. Tag imod de lidt hårdere nap med et ”Av-pib”, som du nu bedst kan lave en pseudo smerte lyd. Din hvalp vil hurtigt fange det ”Ups – disse mennesker er bare så supersensitive. Jeg må vist hellere være meget nænsom, når jeg bider dem”. Trykket fra din hvalps bid vil progressivt blive mindre indtil lege-bidning bliver til lege-tagen- omkring.

Så snart din hvalp ikke længere lægger tryk på, men bare tager omkring, så – og kun så – lærer du hvalpen at reducere frekvensen af tagen omkring. Du kan fx lære hvalpen, hvad ordet ”hovsa” betyder ved at håndfodre hvalpen i disse situationer. Hver gang din hvalp tager omkring, siger du stille og roligt ”hovsa” og splitsekundet efter vifter du med lækker guf max. 2 cm foran hvalpens næse. Da hvalpen ikke kan snuse og holde omkring samtidigt, vil den slippe og du roser og giver guffen. Du kan også bare vente på at hvalpen slipper og så i samme splitsekund rose og give guf.

Mange mennesker (især mænd og børn) leger vildt nede på gulvet med hvalpen eller hunden – de ruller rundt og jo mere hvalpen gør og knurrer, jo sjovere er det. Hvalpen tager fat i tøj, hår, arme og ben (det gør hunde, fordi de er hunde) og det har ingen ende, fordi det ikke gør ondt, før tænderne rammer huden. Når det så bliver for meget, på den forkerte dag og på det forkerte tidspunkt, ja så kan det være nok og da vi kun er mennesker, kommer vi måske til at tage fat i hvalpen og lægger den om på ryggen og skælder og smælder. Hvalpen forstår intet. Du sagde jo ikke pib, som en hund ville have gjort. Jeres relation har fået et ar!

Derudover kaster mange mennesker med bolde, pinde, pibedyr og klude i en mængde, så hvalpen bliver utrolig årvågen overfor al bevægelse (det gør en hund, fordi den er en hund) og det ligner mest af alt en fiksering på enhver bevægelse. Det bliver lynhurtigt et stort problem, ikke bare for familien selv, men for alle mennesker og andre hunde som hvalpen møder. Hvalpen har hurtigt lært derhjemme at det er sådan at man er sammen og en dag løfter et uskyldigt barn en arm og vupti, der sidder hunden. Hunden tror bare det er sådan vi gør. Du har godt og grundigt lært din hund at styrke sit bid mere og mere og det er det omvendte du skal gå efter.

Det er ikke nemt at slippe af med igen. Hunden er stresset og ingen kan holde ud at være i nærheden af den og derved bliver hunden hurtigt isoleret mere og mere.

Derfor lad være med at kaste med ting og sager og lad være med at lege brydning. Der er mange klubber, hvor man som menneske kan gå til brydning.

Til hvalpekurser og til arrangerede hundemøder kan hvalpen boltre sig med ligesindede. På denne måde har både hvalp og menneske en reel mulighed for at lære noget fornuftigt. Vi kan sagtens lære hvalpen at hente ting og sager til os, men ikke ved bare at kaste rundt på må og få.

Det vil altid være dit ansvar – og især hvis der er børn i familien – at fremstå som et godt eksempel. Og hvalpen gør stort set kun, hvad den lærer fra omgivelserne. Husk også at børn oftest kopierer, hvad forældre gør!

Det er svært at få børn til at stå stille og fattet, når det gør ondt. Dette er selv svært for os voksne, så tilmeld dig evt. et hvalpekursus, hvor I lærer at være sammen med jeres hvalp på en for alle parter acceptabel måde og lærer, hvordan man så leger.

Et par gode ideer er:

•Lad børnene gemme hundens foder styk for styk. Bagefter synes børn ofte det er sjovt at tjekke efter om hvalpen har fundet dem alle

•Gem jer selv og hvalpen skal finde jer. Lad hvalpen se, hvor I gemmer jer de første par gange. Når hvalpen finder jer, roser I og giver guffer.

•Gem et stykke af hvalpens legetøj og se om hvalpen kan finde det. Lad hvalpen se, hvor I gemmer det de første par gange.

•Lær hunden at sidde på bagdelen med forpoterne løftet og herefter lægge sig ned på siden, dvs. ”Hænderne op – bang du er død”

•Lær hunden at rulle rundt

•Leg dyrlæge og undersøg hvalpen overalt, mens du giver guffer

Hav altid meget rolige bevægelser, når du er sammen med en hund. Dette styrker at hvalpen er rolig og nyder håndtering og ikke begynder at gå efter hænderne med bisserne.

Når du kæler, så kæl og dunk ikke vovse i hovedet og andre steder. Forestil dig at du selv får massage eller dine nærmeste kæler for dig.

Helt naturligt..

Små hvalpe i leg bider deres søskende hele tiden. Munden er hundens sanseapparat. De smager, bider, fornemmer og lærer via munden. Deres søskende har to fordele; de har pels – og de kan lave et højt, kort bjæf/hyl, der betyder STOP, og så stopper den anden hvalp omgående!

Vi har ingen pels, så det med tænder gør alt for ondt på os, og det skal hvalpen lære! Når man leger med sin hund er det altså helt naturligt at den bruger tænderne, vi skal bare lære hunden at den ikke må bide og nappe.

Heldigvis har den gode hundemor til dels lært sine hvalpe såkaldt bidehæmning. Bidehæmning betyder at hvalpen lærer at styre sit bid og hvor hårdt den bider. Det er den adfærd du skal træne videre med nu.

Leg ikke “trække-tov”

De fleste børn der ser en hvalp, giver sig ofte omgående til at lege trække-tov med et reb, en sok, eller lignende. Dette er for alle hunde en virkelig uhensigtsmæssig leg. Dels fremmer det i den grad hundens brug af tænder og dels kan det på sigt udvikle sig til uheldige styrkeprøver. Og en hvalp der er vant til at trække i reb og sokker, synes da i øvrigt også der skal trækkes i ethvert bukseben den møder.. Den kan ikke se forskellen.

Lær at sige som en hund!

Når din hvalp bider og napper dig kan du starte med at sige en høj lyd. Det kan være ”av” eller en pivelyd, eller et højt bjæf. Når hvalpen bliver overrasket og slipper sit bid, roser du den stille og roligt. Hvis du synes at adfærden ofte forekommer, når den er overgearet og måske lidt stresset, så er det vigtigt at hjælpe den med at falde til ro.

Stress af, lille hund..

Hvalpe kan ikke altid selv styre deres stress niveau og nogle gange må vi hjælpe dem med at lære at stresse ned. Det kan du eksempelvis gøre ved at sætte den mellem dine ben, roligt holde den fast og stryge den over brystkassen med rolige bevægelser. Du kan hurtigt mærke dens puls og åndedræt bliver roligere..

Hunde kan lide af have det festligt

Hunde griber enhver mulighed for at lave noget sjovt og gør det, der kan betale sig for dem. Så når din hvalp hopper og og bider og leger vildt, når den skal hilse, så er det ganske enkelt fordi det er super sjovt. Du skal lære den, at det meget bedre kan betale sig at forholde sig roligt. Få nogle venner eller familiemedlemmer til at hjælpe dig med træningen. Bed dem om at bøje sig ned for at hilse. I samme øjeblik hunden bliver vild og bider vender de ryggen til og ignorerer den totalt. Når den igen er rolig, sætter de sig ned og belønner hunden med en godbid.

Noget med bid i..

Husk at hvalpens tænder klør længe endnu, så du skal sørge for at den altid har et

alternativ til dine hænder, at bide i. Det kan være tyggeting, denticks, gode ben fra slagteren eller en gulerod. Hvis den altid har tyggeting liggende vil du formodentlig opleve, at den bider mindre i dig.

Smør smør på..

Et råd fra USA: Hav en pakke smør liggende i fryseren (så fedter den ikke så meget). Smør dine hænder og ankler lidt ind, et par gange om dagen, og bare et tyndt lag. Smør eventuelt også familiens børn på udsatte steder. Hunden lærer derved super hurtigt, at mennesker er meget skønnere at slikke på, end at bide i!